Pogovor s selektorico Olgo Vujović

Vabljeni k poslušanju pogovora (podcasta) s selektorico 9. Bienala lutkovnih ustvarjalcev Olgo Vujović.

Pogovarjali sta se Maša Jazbec in Tjaša Bertoncelj.

 

Maribor tudi v letošnjem letu ponuja pestro jesensko dogajanje na področju kulture. Od 13. do 16. septembra 2017 se v Mariboru namreč odvija že deveti Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Izmed triinpetdesetih prijavljenih predstav minulih dveh sezon pa je bilo treba izbrati zgolj deveterico najboljših predstav v tekmovalnem sklopu ter četverico predstav spremljevalnega programa. Mesto selektorice je tokrat pripadlo kulturni ustvarjalki, ki sicer zelo dobro pozna in spremlja slovensko lutkovno sceno, vendar vanjo do sedaj ni bila neposredno vpeta.

Hrvaška lutkovna poznavalka Olga Vujović v pogovoru tik pred pričetkom devetega bienala predstavlja svoje videnje slovenske lutkarske scene, spregovori o morebitni problematiki, s katero se soočajo lutkovni ustvarjalci v Sloveniji in drugod po Evropi, predvsem v sosednji Hrvaški, med drugim pa še razkriva, kateri so kriteriji, ki pripomorejo k stvarjenju in naposled k izbiri kakovostne lutkovne predstave.

Pogovor je nastal v sklopu kritiško-novinarskega seminarja pod vodstvom gledališke kritičarke, dramaturginje in mentorice Zale Dobovšek s sodelovanjem devetega Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Lutkovnega gledališča Maribor, spletnega portala Koridor – križišča umetnosti in GT22.

 

(Vir fotografije: http://www.dawsons.co.uk)